China memasang kamera di rumah orang Islam

Video grab of a Chinese Muslim who was at a camp but did not follow China’s order to leave Islam

Mungking cerita lama sedikit tapi benar: Kerajaan China memasang kamera di rumah orang Islam. Tiada maklumat mengenai mengapa ini dilakukan. tetapi umat Islam ini dihantar ke kem untuk meninggalkan Islam. Ada yang dihantar ke kem untuk tidak membaca Al-Quran.

Setelah dua bulan di sebuah kem, sekurang-kurangnya 30 Muslim ‘diperintahkan’ untuk meninggalkan kehidupan masa lalu mereka – iaitu meninggalkan Islam. Kebanyakan mereka meninggalkan tetapi hanya menyesatkan para pengawal.

Selain penahanan besar-besaran, para pegawai telah memperhebat penggunaan informan yang diperluas dan pengawasan polisi.

“Penetrasi kehidupan sehari-hari hampir seluruhnya sekarang,” kata Michael Clarke, seorang ahli Xinjiang di Australian National University di Canberra, Australia, melaporkan di Independent.co.uk (https://www.independent.co.uk/news/world /asia/china-muslims-uighur-reeducation-islam-xi-jinping-communist-party-xinjiang-a8530546.html).

Walaupun penolakan, dokumen-dokumen kerajaan China sendiri menggambarkan rangkaian perkemahan yang luas.

New York Times mewawancarai empat tahanan baru Xinjiang yang menggambarkan penderaan fizikal dan lisan oleh pengawal.

The Times juga mendapati laporan dalam talian yang ditulis oleh sekumpulan pegawai Cina yang ditugaskan untuk mengawasi keluarga dan saudara-saudara yang ditahan.

Kerajaan Xinjiang mengeluarkan peraturan “deradikalisasi” pada tahun 2017 yang memberikan kebenaran yang tidak jelas ke kem dan banyak kabupaten sekarang menjalankan beberapa daripada mereka, menurut dokumen kerajaan.

Bilangan orang Uighur, serta Kazakh dan minoriti Muslim lainnya, yang ditahan di kem tidak jelas. Anggaran berkisar dari beberapa ratus ribu hingga mungkin satu juta, dengan kumpulan-kumpulan Uighur yang dibuang mengatakan jumlahnya bahkan lebih banyak.

Share This:

Send a Comment

Your email address will not be published.

Translate »