Banyak negara mengenakan kesukaran ke atas Umat ​​Islam

Pergerakan dan kebebasan umat Islam dikekang di bawah undang-undang di beberapa negara, termasuk Turki, Brunei, Ethiopia, Perancis, Hungary, Niger dan Tunisia pada tahun 2016.

Wanita Islam juga menjadi sasaran undang-undang sekatan – Gambar oleh Peter Hagyo-Kovacs.

Ketujuh negara tersevbut menggunakan undang-undang sekatan yang membataskan pergerakan beragama di dalam sempadan mereka. Tunisia sering menyaksikan gangguan dilakukan ke atas lelaki yang berjanggut kerana tuntutan agama serta wanita yang berpakaian menutup aurat seperti berniqab.

Dalam beberapa kes, terdapat penganut g Islam yang dilaporkan ditahandan diseksa selepas serangan pengganas di pantai pada tahun 2015.

Tunisia mengisytiharkan keadaan sekatan berikutan serangan pengganas oleh militan Islam pada tahun 2015 di sebuah resort pantai dan di ibu negara, Tunis.

Terdapat beberapa justifikasi yang berbeza kenapa tindakan tersebut dilakukan namun kajian terbaru oleh Pew Research Center mendapati bahawa di kesemua tujuh negara, umat Islam, berbanding dengan penganut agama lain menjadi sasaran penguatkuasaan undang-undang keselamatan yang berkait dengan undang-undang sekatan.

Menurut Pew kekangan keagamaan yang dilakukan adalah berpandukan Indeks Sekatan Kerajaan Pusat

Indeks itu adalah berdasarkan 20 indikator dan dikira menggunakan skala 10 untuk menilai tahap keseluruhan sekatan keagamaan dari rendah, sederhana, tinggi atau sangat tinggi.

Secara keseluruhan, sekatan kerajaan meningkat dalam 5 dari tujuh negara yang disebutkan. Menurut laporan itu juga sekatan meningkat pada 105 daripada 198 negara yang dikaji.

Di samping itu, bilangan negara yang mempunyai tahap sekatan atau sangat tinggi; meningkat kepada 28% daripada jumlah keseluruhan pada 2016, daripada jumlah 25% pada tahun 2015.

Daripada tujuh negara yang menggunakan undang-undang kecemasan kekangan agama, Tunisia mencatatkan salah satu peningkatan terbesar pada Indeks Sekatan Kerajaan – dari 4.1 mata pada 2015 menjadi 5.7 pada 2016.

Ethiopia mengenakan undang-undang kecemasan pada Oktober 2016, berikutan protes anti-kerajaan yang mematikan pada pesta keagamaan di rantau Oromiya.

Pihak berwenang menahan pengkritik di bawah undang-undang anti-keganasan, pembangkang yang terbatas dan menahan orang Islam yang mengambil bahagian dalam tunjuk perasaan tanpa kekerasan.

Itu meletakkan Ethiopia ke dalam kategori negara dengan tahap sekatan kerajaan pada tahun 2016.

Kerajaan Perancis memperluaskan kuasa polis pada bulan November 2015
sebagai tindak balas terhadap serangan yang dilakukan oleh pengganas
Islam yang menyebabkan 130 maut.

Umat ​​Islam bukanlah satu-satunya kumpulan yang disasarkan pada 2016. Turki menggunakan undang-undang kecemasan yang digubal selepas percubaan rampasan kuasa 2016 untuk membenteras pergerakan penyokong yang disyaki pendatang asing dari kumpulan kumpulan Kristian, seperti pastor A.S. Andrew Brunson.

Pada masa yang sama, Presiden Recep Tayyip Erdogan menyalahkan percubaan kudeta terhadap ulama Islam yang dibuang negara, Fethullah Gulen dan menahan beribu-ribu pengikut beliau. Akibatnya, Turki dinilai pada tahap sekatan seperti yang diukur oleh indeks Pusat, laporan Pew.

Share This:

Send a Comment

Your email address will not be published.

Translate »